De kerststal in Merksplas is een realisatie van de Vrienden van de kerststal. De eerste werd opgetrokken in 1964. Het werd toen een prachtige witte kerst.
Ieder jaar wordt door een ploeg van zo'n 20 jonge en minder jonge gepensioneerden een authentieke kerststal neergezet op het kerkplein. Veel van het benodigde materiaal werd in de loop der jaren gemaakt of verzameld, zoals gebinten, mastenstammetjes als kepers, oude Boomse pannen, raampjes, landbouwalaam, verlichting en de kerstster. Vrienden en sponsors bezorgen onmisbare attributen zoals kerstboompjes, graszoden en bieten voor de ezel, of zorgen voor de kledij van de heilige familie. De gemeente geeft onmisbare logistieke steun.
De stal ziet er elk jaar anders uit. De afwerking wordt bepaald door de inspiratie van de bouwers. Specifiek is telkens het strooien dak. In het najaar zaaien de kerstvrienden een korenveld in op de landloperkolonie van Merksplas. De volgende zomer wordt het koren geoogst en gedorst. Het beste stro wordt weerhouden voor het dak van de stal. Het stro wordt met graszoden aangesloten tegen de pannen, die wind- en sneeuwdicht worden opgevuld met stropoppen. Als de korenoogst goed is, is er voldoende stro voor de kerststallen van Zondereigen, Turnhout of zelfs Brussel.
Als de stal af is, trekken de bewoners er in: dieren die typisch bij een stal horen zoals een ezel, schapen, kippen, duiven en daarna Maria en Jozef. Het kindje wordt op 25 december geboren.
Bekijk hier het filmpje over 50 jaar kerststal Merksplas.