Kerstwandelingen

Merksplas * 't Zwart Goor * Zondereigen

Sinds 2004 organiseert Toerisme Merksplas vzw de kerstwandelingen tussen Merksplas, ’t Zwart Goor en Zondereigen (Baarle-Hertog). Gedurende drie weken, meestal vanaf medio december tot circa 6 januari (zie folder), kan je wandelen op het kerstparcours, langs bos- en veldwegen, van kerststal naar kerststal. Jaarlijks mogen we zo om en bij de 15.000 kerstwandelaars ontvangen, een echte klassieker!

De talrijke stappers vinden het steeds heel gezellig om in familiekring, met vrienden of met hun favoriete groep de natuur en kerstsfeer op te snuiven. Het kerstparcours is uitgezet langs de mooiste plekjes zoals het Carons Hofke, parklandschap ’t Zwart Goor, het Graafsbos, de vallei van de Mark, de Vossenberg uit de tijd van de Vikings en pal op de landsgrens wisselen we jaarlijks af tussen de vallei van de Noordermark en het Merkske met een knuppelpad. 
Trek je wandelschoenen aan en kom genieten bij de mooie kerststallen van de Kempen. Je kan gratis deelnemen aan de wandelingen. Deze starten bij elke kerststal. Er zijn verschillende kleuren lussen die je kan combineren tot een grote wandeltocht, met afstanden tussen 8 en 25 km. Er is ook jaarlijks een kerstzoektocht voor speurneuzen tot 12 jaar op het prachtige domein 't Zwart Goor.

Onderweg zijn er meerdere stopplaatsen waaronder verschillende horecazaken, de kribbehutten en de Bosklappershut halfweg het parcours waar dagelijks wintervuren worden ontstoken.
De kerststallen van Merksplas en Zondereigen behoren tot de mooiste van de Kempen. Ze worden gedurende drie weken vakkundig opgebouwd en afgewerkt met een strooien dak. De Vrienden van de kerststal zaaien ieder jaar het koren, pikken en dorsen het tot stro, dat gebruikt wordt voor de twee kerststallen.
De opbrengst van de Bosklappershut wordt door Toerisme Merksplas vzw geschonken aan een sociaal project. In het verleden waren dit al vzw De Oversteek, het Vonderke en Marksaam, Klavier, Siddartha en Ispahan.

De prachtige kerstfolder met routeplan is telkens vanaf 1 november gratis verkrijgbaar in het Infokantoor Toerisme. Tijdens de kerstwandelingen zelf kan je de folder vinden bij elke startplaats in de kerststal.

Naar top