Merksplas-Kolonie

De landloperskolonie in Merksplas behoort samen met Wortel-Kolonie tot Kolonie 5-7, een onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid in België en Nederland.

Op de vroegere landloperskolonie bevindt zich nu een strafinrichting, alsook een centrum voor uitgeprocedeerde illegalen. Rondom tref je een volledig justitiedorp aan met cipierswoningen, een Grote Hoeve, een schooltje en een landloperskapel. Het beschermde landschap is ongeveer 600 ha groot en is omsloten door een ringgracht. Het domein bestaat uit een rastervormig drevenpatroon afgewisseld met akkers en weiden, met bossen, vijvers en kleiputten.

De Grote Hoeve, de voormalige gevangeniskapel en ca. 40 ha gronden zijn sinds 2005 eigendom van de gemeente Merksplas. In samenwerking met Kempens Landschap werd een ambitieus restauratieprogramma gestart, die zullen resulteren in een socio-cultureel-toeristische invulling.

Op dit domein kan je straffeloos wandelen, fietsen en met de huifkar op pad, met of zonder gids, terwijl je in alle vrijheid geniet van een mooie, stille en groene Kempense natuur.

Breng zeker een bezoekje aan bezoekerscentrum Kolonie 5-7, het Gevangenismuseum en plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ of ontdek waar de herders met hun kudde schapen zich bevinden (schapenbegrazing).

Naar top